Na regáloch Lidlu sa nedávno objavili 3 nové kávy jeho vlastnej značky Bellarom. Popis na obale sľubuje pomalé a šetrné praženie a plnú chuť. Všetky 3 kávy sú 100% arabica a sú najdrahšími z ponuky tejto značky. Nedalo sa inak, museli sme ich ochutnať.
Testované kávy:
ETHIOPIA
Bellarom, handcraf coffee, limu washed, 100% arabica, dátum výroby 8. 12. 2022
Profil chuti (obal): výnimočná caffé crema s plnou chuťou a ovocnou kvetinovou vôňou
COLOMBIA
Bellarom, handcraf coffee, supremo, 100% arabica, dátum výroby 7. 12. 2022
Profil chuti (obal): výnimočná caffé crema s plnou chuťou a ovocnou orieškovou vôňou
ZAMBIA
Bellarom, handcraf coffee, AAA, 100% arabica, dátum výroby 9. 12. 2022
Profil chuti (obal): výnimočná caffé crema s plnou chuťou a ovocnou vôňou
Všetky 3 kávy majú certifikát Rainforest Alliance (ra.org).
Bialetti Brikka vs. AeroPress
Kávu doma obyčajne pripravujem na 2 spôsoby. Buď v Bialetti Brikka, čo je moka kávovar s ventilom alebo v AeroPress-e. Zrnkovú kávu som pomlel mlynčekom Hario Mini Slim Plus.
Kávu pre prípravu v AeroPress-e spravidla meliem o trochu hrubšie ako pre Brikku. Ako je vidieť na obrázku nižšie, káva z tohto mlynčeka nie je namletá dokonale rovnomerne, s kvalitnejším mlynčekom je možné dosiahnuť lepší výsledok.
AeroPress, filtrovaná káva
S ručným kávovarom AeroPress si pripravíte slušnú filtrovanú kávu. Je odolný, ľahko sa čistí, stačí ho opláchnuť pod tečúcou vodou alebo vložiť do umývačky riadu. Na prípravu kávy v AeroPress-e nájdete nekonečné množstvo receptov. Namiesto klasického postupu, ktorý nájdete na obale, som v teste zvolil recept Jamesa Hoffmanna.
Bialetti Brikka, moka kávovar
Bialetti Brikka je moka kávovar so špeciálnym ventilom a vďaka vyššiemu tlaku v ňom pripravíte kávu s výraznejšou chuťou a arómou. Marketingové popisky Brikky hovoria o espresse s 3mm vysokou kremou ako z talianskej kaviarne. Volajme to však radšej pena.
Kávu do Brikky meliem na jemno. Na rozdiel od klasického moka kávovaru je ideálne použiť čo najstudenšiu vodu. Osvedčeným trikom je použitie AeroPress filtra, vďaka ktorému je príprava kávy konzistentnejšia, nedochádza k upchávaniu ventilu a kávovar sa jednoduchšie čistí. Prípravu kávy v Brikke si môžete pozrieť aj v tomto videu
Ako dopadol test?
Chuť a vôňa týchto cenovo dostupných káv je niekde na polceste medzi prepraženou kávou z regálov supermarketov a špecialitkami, ako napríklad káva od https://www.kavaondrejka.sk
Čakali sme však rozmanitejšie chute. Aj keď je pochopiteľné, že Lidl nemôže a nechce mať v ponuke žiadne výstrelky a chuťový profil týchto káv je značne podobný. Zambia bola výraznejšie pražená, Ethiopia mala značne nesúrodé zrná a Colombia mala najslabšie telo.
Zambia: ponúkla najsilnejšie telo, príjemná acidita, zemitá vôňa a chuť, tóny čierneho čaju s citrónom, sladko-kvetinový dozvuk
Ethiopia: vyvážená káva, príjemná acidita, horká čokoláda a sušené ovocie
Colombia: slabšie telo, príjemná acidita, mierna horkosť zeleného orecha, s nádychom paprikovej vône a pripáleného karamelu
Bellarom handcraf coffee sú slušné kávy na každodenné pitie. Sú určené zákazníkom, ktorí v káve začínajú objavovať rozmanité chute a vône, aciditu a nehľadajú jednoduchú horkosť a nesúdia kávu iba podľa „kremy“.
Osobne považujem tieto kávy za kvalitnejšie ako nájdeme v bežných kaviarňach. Mohli však byť ešte o trochu odvážnejšie.
Fail na záver
Keďže sme v priebehu testovania mali skutočne problém nájsť zásadnejšie rozdiely medzi jednotlivými kávami, skúsili sme na záver otestovať svoje schopnosti v slepom teste. Kávy sme testovali dvaja a ani jednému z nás sa ich nepodarilo správne identifikovať. Nepochybne za to môžu nielen naše nedostatočne vycibrené chuťové poháriky, ale tiež mimoriadne podobné chuťové profily týchto káv.