Indická šafránová ryža

Skutočných priateľov je tak málo, ako šafránu, preto, ak si ich chcete uctiť voľajakým pokrmom, čo už môže byť vhodnejšie, ako jedlo s touto ingredienciou. Pre menej vzácnych, náhodných známych, používam, prirodzene, podstatne lacnejší, na prach drvený, dovolenkový šafrán, ako to bolo aj v prípade návštevy Layka a Maťa.

Musím ale postupovať veľmi opatrne pri rozširovaní svojich receptov, keďže Govinda a iné svetovo uznavané reštauračné zariadenia majú na ne zálusk a nielenže by im prilákali mnohých zákazníkov, ale by im aj dopomohli k nejednej michelinskej hviezdičke.

Suroviny:

  • 450g/ 2+ 1/3 hrnčeky basmati ryže
  • 750ml/ 3 hrnčeky vody
  • 3 zelené kardamómové struky
  • 2 klinčeky
  • 5ml/ 1 čajová lyžička soli
  • 45ml/ 3 lyžice polotučného (odtučneného) mlieka
  • 2.5ml/ 1/2 čajovej lyžičky šafranových nití, podrviť (cca 8 balíkov Kotanyi šafránu)

 

Príprava:

  1. Umy ryžu, daj do misky a zalej vodou. Nechaj ju vsakovať 20 minút. =vďaka tomuto triku starých pandžábcov je ryža krásne nadýchana=
  2. Predceď ryžu, daj ju do hrnca, zalej vodou. Pridaj kardamom, klinčeky a soľ. Zamiešaj, priveď do varu. Zníž plameň, daj pokrievku, nechaj syčať 5 minút.
  3. Medzitým do malého hrnca nalej mlieko a šafrán a jemne ohrej.
  4. Vylej šafránové mlieko cez ryžu a premiešaj. Znovu prikry a var na malom ohni 5-6 minút.
  5. Odstráň hrniec z ohňa bez zdvihnutia pokrievky. Nechaj stáť 5 minút, vidličkou premiešaj, podávaj. Najlepšie k mäsku. Mľask.

 

Aby som ale postupne ulahodila všetkým čitateľom, nabudúce sa môžte tešiť na delikátnu kóšer židovskú Citrónovú polievku. Jediná zubná sklovina neostane nerozleptaná. Do skakavenia priatelia.

4 komentáre k “Indická šafránová ryža”

  1. paci sa mi koncept receptov bez obrazkov. citadel sa nema s cim konfrontovat a posudenie vysledku je teda iba na jeho subjektivnom zvazeni. koncept vyrazne pomaha predchadzat napatym situaciami medzi partnermi. Napr veta „pozri sa jak to malo vyzerat!!!“ uz v nasich kuchyniach len tak skoro nezaznie

    Odpovedať
  2. Veľmi som sa receptu potešil, odo dnes už moji priatelia dostanú iba ryžu. Čo na tom, že pracujú na ryžovom poli za hrnček ryže denne.

    Odpovedať

Vložiť komentár